Ви знаходитесь: Головна / Новини / З полином і яблуками тернополяни завтра підуть до церкви

З полином і яблуками тернополяни завтра підуть до церкви

За місяць після Петрового посту настає Успенський. У цей період відзначають свято Преображення Господа Бога. Цього дня християни освячують яблука, груші й інші плоди врожаю. 

19-го серпня християни східного обряду відзначають свято Преображення Господа Бога. Воно припадає на час Успенського посту, або, як кажуть у народі, Спасівку.

 отець ОЛЕГ ХАРИШИН, прес-секретар Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ:

«Свято Преображення Господнього його особливі в тому, що воно в якийсь спосіб нагадує саму подію Воскресіння. Знаємо, що Євангеліє оповідає, що сталося власне в празникові Преображення. Ісус Христос, взявши своїх учнів  Петра, Якова і Івана, зійшов на гору Фавор і там він Преобразився перед своїми учнями, то перебував у сяйві небесної слави».

Ця подія засвідчила, що Ісус Христос є Спасителем роду людського, Сином Божим. У дні Спасівки, аби очиститися і відновитися духовно, отець Олег Харишин закликає християн дотримуватися посту, молитися і не забувати робити добрі справи.

 отець ОЛЕГ ХАРИШИН, прес-секретар Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ:

 «У цьому Успенському пості, перший етап, якби спонука християнина, наповнитися тим фаворським світлом, тобто, дозволити Христу нас преобразити, полишити те, що є темне, те, що є лукаве те, що є грішне. І спробувати Господа попросити: «Господи очисти мене, щоб я трохи більше світився, щоб я вмів більше тої любові, того добра, дати тим людям, які є в моєму житті».

За давніми традиціями, у свято Преображення Господа Ісуса Христа до церкви несуть освячувати сезонні квіти, фрукти, овочі, ті плоди, які вродилися на рідній землі.

 отець ОЛЕГ ХАРИШИН, прес-секретар Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ:

 «Кожна річ, все, що нам дає ця природа, тобто, ми кажемо: яблука, груші, сливи – це є дар Божий. Ми приносимо їх для благословення чому? Тому що це є наші первоплоди. Господи ось той плід, яким ти благословив мене і мою землю».

Дари природи прихожани освячують по-різному.

п. ГАЛИНА, продавець букетів

«Букетики робляться з полину, з калини, з лікарських трав, з яких можна готувати чаї. Часничок, яблучко, сливочка – споживати до Спаса, щоб була вся сімя здорова».

Готові букети тернополяни можуть придбати від 5-ти до 10-ти гривень. Або купити різні трави у роздріб і зробити його власноруч.

п. ОЛЬГА, продавець трав

«Череда, то є пижмо, то є миколайчики, череда, соняшник, колосочки троякі, полин, чортополох, м’ята лісова і просо жовте, то є оберіг для дому. Все сама збирала. Все по гривні даю, нехай люди несуть до церкви і нехай святять, щоби було свято у всіх веселе».

Дехто ж овочі і фрукти святить у кошиках.

п. ПАВЛО, продавець кошиків

«Кошики є різні: від 50 гривень, сама дешева ціна 50 гривень, (і гуску покажемо), дорожча сама – 130 гривень, то йде з суцільної мебельної лози, з матеріалу з якого плетені меблі, ось з такого круглого матеріалу».

За традицією, туди кладуть яблука, груші, сливи, виноград. Чимало тернополян їх купує на ринку. Там цінова політика різна: від 10-ти до 15-ти гривень за кілограм вартуватимуть яблука і сливи. Груші та виноград, в середньому, по 35.

 

Автор: Мар’яна Феник

Мар’яна Феник

Залишити коментар

Ваша електронну адресу не буде опубліковано. Обов’язкові для заповнення поля позначені *

*

Scroll To Top