Ви знаходитесь: Головна / Новини / На Тернопільщині – сезон цукроваріння

На Тернопільщині – сезон цукроваріння

Відновлення роботи переробної галузі є важливою складовою для нашої області. У цьому переконаний голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна. І саме виробництво цукру, вважає він, – один із пріоритетних напрямків у сільському господарстві краю.

СТЕПАН БАРНА, голова Тернопільської облдержадміністрації:

«В свій час, я пам’ятаю, на території області працювало 7 заводів. 7 заводів давали тисячі робочих місць давали наповнення місцевих бюджетів. На протязі останніх півтора року ми працюємо над тим, щоб відновити потужності наших цукрових заводів. Якщо в минулому році в області працювало 2 заводи цукрових, це в Чорткові  і Збаражі, то в цьому році, відновлюємо роботу Козівського і Хоростківського заводів».

Сезон цукроваріння цьогоріч розпочався 26 вересня на Збаразькому заводі.

БОГДАН ВОРОБЛЕВСЬКИЙ, директор компанії «Галичина цукор»:

«Ми плануємо цьогоріч переробити до 250 тисяч тонн цукрової сировини. Це – дещо менше, ніж минулого року, чому – тому що ми запускаємо, як сказав голова адміністрації, запустили вже Хоростківське виробництво і ще запускаємо Козівське виробництво».

Щодо труднощів, з якими доводиться стикатися, то, зі слів Богдана Вороблевського, чи не основні пов’язані з тим, що цукрові буряки потрібно привозити із сусідніх областей.

БОГДАН ВОРОБЛЕВСЬКИЙ, директор компанії «Галичина цукор»:

«Це Рівненська, Хмельницька і Львівська області. Треба запрошувати товаровиробників сільського господарства, щоб вони сіяли буряк. Ми готові до фінансування. І я думаю, що минулий рік і цей рік докажуть те, що ми на наступний рік будемо і з цукром, і з буряком».   

Цукровий завод – це не лише робочі місця, а й надходження до місцевого бюджету, які можна використати для втілення різноманітних проектів, вважає голова Збаразької райдержадміністрації Анатолій Качка.

АНАТОЛІЙ КАЧКА, голова Збаразької РДА:

«Ми розуміємо, що він зареєстрований в місті Києві, але основні податки залишаються в районі. Це наша основна задача і співпраця на майбутнє. Я думаю, що ми їм будемо помагати в тому плані, що організовувати збори з постачальниками цукрового буряку, сировини. І також треба працювати з ними, щоби кредитувати самих с/г-виробників, щоб вони мали стимул. Це може робити як і влада обласна, так само і сам цукровий завод». 

 

Автор: Ірина Худобá

Ірина Худобá
Журналіст

Залишити коментар

Ваша електронну адресу не буде опубліковано. Обов’язкові для заповнення поля позначені *

*

Scroll To Top