Ви знаходитесь: Головна / Новини / здоров'я / Журналісти ІНТБ з’ясували, як святкувати, не нашкодивши своєму здоров’ю
Журналісти ІНТБ з’ясували, як святкувати, не нашкодивши своєму здоров’ю

Журналісти ІНТБ з’ясували, як святкувати, не нашкодивши своєму здоров’ю

У новорічно-різдвяні свята, зрештою, як і в великодні, кількість пацієнтів, які звертаються з проблемами шлунково-кишкового тракту, збільшується, розповідають медики. Адже не секрет, що нерідко з нагоди свят люди не відмовляють собі в тому, чого уникали протягом цілого року. Не надто обмежують себе і у кількості спожитого. Наслідки довго себе чекати не змушують.

ЮРІЙ ДЗЬОРДЗЬО, лікар загальної практики – сімейний лікар ТМКЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги»:

«Хронічні хворі, які мають проблеми з цією системою організму, навантаження йде у свята, і, відповідно, звертаються після свят. Ну, це закономірність. Гастрити, гастродуоденіти, холецистити, панкреатити – отакі проблеми найчастіше після Нового року і різдвяних свят».   

Нерідко не обходяться свята і без алкоголю, а чим закінчується надмірне вживання спиртного, знають, напевно, всі.

ЮРІЙ ДЗЬОРДЗЬО, лікар загальної практики – сімейний лікар ТМКЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги»:

«Ми, як лікарі, рекомендуємо взагалі виключити спиртне. Ну, так як часто при застіллях на різдвяні свята це неможливо, рекомендовано вживати сухі вина: червоне, біле вино. Ні і у всьому мати міру». 

Що ще робити, аби святкові застілля не «вилізли боком»? Юрій Дзьордзьо розповідає, варто дотримуватися нескладних рекомендацій, а надто – людям, у яких вже є проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Перш за все, не варто сідати за стіл голодними, щоб потім не їсти понад міру. Перевагу варто надавати більш легким стравам. Від улюблених салатів та канапок бажано відмовитися.

ЮРІЙ ДЗЬОРДЗЬО, лікар загальної практики – сімейний лікар ТМКЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги»:

«Вони навантажують залози зовнішньої секреції, тобто, підшлункову залозу, печінку. І, так як там, в кожному салаті, присутні багато компонентів, вони стимулюють виділення більше секреції, більше ферментів. Тобто, проблеми з підшлунковою залозою, хронічний панкреатит, холецистит – усугубляються».    

Ще одна рекомендація – вибирати меншу тарілку. Важливим, стверджує Юрій Дзьордьо, є і правильний темп. Коли сідаємо за стіл – не накидаємося на все одразу: краще вибрати улюблені страви, а не пробувати усі. І чи не головне – уникати надмірностей. Тоді більше шансів, що свята залишать по собі лише приємні емоції, а не проблеми зі здоров’ям.

 

Автор: Ірина Худобá

Ірина Худобá
Журналіст

Залишити коментар

Ваша електронну адресу не буде опубліковано. Обов’язкові для заповнення поля позначені *

*

Scroll To Top