За місяць після Петрового посту настає Успенський. У цей період відзначають свято Преображення Господа Бога. Цього дня християни освячують яблука, груші й інші плоди врожаю.
19-го серпня християни східного обряду відзначають свято Преображення Господа Бога. Воно припадає на час Успенського посту, або, як кажуть у народі, Спасівку.
отець ОЛЕГ ХАРИШИН, прес-секретар Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ:
«Свято Преображення Господнього його особливі в тому, що воно в якийсь спосіб нагадує саму подію Воскресіння. Знаємо, що Євангеліє оповідає, що сталося власне в празникові Преображення. Ісус Христос, взявши своїх учнів Петра, Якова і Івана, зійшов на гору Фавор і там він Преобразився перед своїми учнями, то перебував у сяйві небесної слави».
Ця подія засвідчила, що Ісус Христос є Спасителем роду людського, Сином Божим. У дні Спасівки, аби очиститися і відновитися духовно, отець Олег Харишин закликає християн дотримуватися посту, молитися і не забувати робити добрі справи.
отець ОЛЕГ ХАРИШИН, прес-секретар Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ:
«У цьому Успенському пості, перший етап, якби спонука християнина, наповнитися тим фаворським світлом, тобто, дозволити Христу нас преобразити, полишити те, що є темне, те, що є лукаве те, що є грішне. І спробувати Господа попросити: «Господи очисти мене, щоб я трохи більше світився, щоб я вмів більше тої любові, того добра, дати тим людям, які є в моєму житті».
За давніми традиціями, у свято Преображення Господа Ісуса Христа до церкви несуть освячувати сезонні квіти, фрукти, овочі, ті плоди, які вродилися на рідній землі.
отець ОЛЕГ ХАРИШИН, прес-секретар Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ:
«Кожна річ, все, що нам дає ця природа, тобто, ми кажемо: яблука, груші, сливи – це є дар Божий. Ми приносимо їх для благословення чому? Тому що це є наші первоплоди. Господи ось той плід, яким ти благословив мене і мою землю».
Дари природи прихожани освячують по-різному.
п. ГАЛИНА, продавець букетів
«Букетики робляться з полину, з калини, з лікарських трав, з яких можна готувати чаї. Часничок, яблучко, сливочка – споживати до Спаса, щоб була вся сім’я здорова».
Готові букети тернополяни можуть придбати від 5-ти до 10-ти гривень. Або купити різні трави у роздріб і зробити його власноруч.
п. ОЛЬГА, продавець трав
«Череда, то є пижмо, то є миколайчики, череда, соняшник, колосочки троякі, полин, чортополох, м’ята лісова і просо жовте, то є оберіг для дому. Все сама збирала. Все по гривні даю, нехай люди несуть до церкви і нехай святять, щоби було свято у всіх веселе».
Дехто ж овочі і фрукти святить у кошиках.
п. ПАВЛО, продавець кошиків
«Кошики є різні: від 50 гривень, сама дешева ціна 50 гривень, (і гуску покажемо), дорожча сама – 130 гривень, то йде з суцільної мебельної лози, з матеріалу з якого плетені меблі, ось з такого круглого матеріалу».
За традицією, туди кладуть яблука, груші, сливи, виноград. Чимало тернополян їх купує на ринку. Там цінова політика різна: від 10-ти до 15-ти гривень за кілограм вартуватимуть яблука і сливи. Груші та виноград, в середньому, по 35.
Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Тернополя та області.