На місцевому ринку тернополяни пшеницю для куті купують заздалегідь. Адже Святу вечерю українці традиційно починають саме із цієї страви. Щоправда, кожна господиня варить її по-різному.
п. ОЛЬГА, тернополянка:
«Мед, горіх даю. Так вже споконвіків ми готуємо і так ще з діда, прадіда. Так готуємо, що даємо мед і додаємо горіхи товчені. Діти собі навіть халву додають, діти люблять».
Додають також чорнослив, родзинки, мигдаль. За рецептом української кулінарки Дарії Цвек, для приготування куті вам знадобляться півлітрова банка пшениці, по склянці маку, цукру, подрібнених горіхів, родзинок, 2–3 столові ложки меду. Тут все залежить від особистих вподобань.
п. ОЛЬГА, тернополянка:
«Нічого я не додаю, я тільки цукор даю, кутю і мак. Я того нічого більше не люблю. – А чого? – Чого, така вона була колись, таку роблю зараз».
Ціни, як переконують продавці, з минулого року, майже не змінилися.
ВІКТОР ВАСИЛИШИН, продавець:
«Не кожен може в теперішній час багато собі позволити, стараємося ціну тримати на рівні минулого року, щоб люди могли собі зробити свята і вечерю».
Ось, до прикладу, склянка маку, як і минуло річ, вартує 15 гривень.
ВІКТОР ВАСИЛИШИН, продавець:
«Мак наш український, фермерський. Мак солодкий, сивенький, гарно треться, м’ягенький. Пшениця вирощується в нас, в Тернопільській області, з ярої пшениці, вона сама яра, швидко вариться, мочити на ніч не потрібно, гарно розварюється. Родзинки іранські, вища категорія, це найкращі родзинки, без кісточки. Горіхи збирав сам, закупляв у населення горіх, також найвищої якості».
Літр пшениці – 10 гривень. Родзинки, в залежності від якості, є по 8 і 10 гривень за 100 грам. Мед по 90 гривень літр.
ВІКТОР ВАСИЛИШИН, продавець:
«Чорнослив хотинський, наш чернівецький чорнослив – 8 гривень 100 грам, але також хороша якість, крупний чорнослив. Горішки, як минулого року, також, залежно від якості, 60-70 гривень за літр. Ще маю сушеню на узвар, тобто, традиційний узвар. Там йде вітамінний комплекс, там йде яблуко, грушка, шипшина і чорнослив з кісточкою».
Літр такого міксу сушениць для узвару на Святвечір вам обійдеться у 15 гривень. Також в асортименті є й інші продукти, без яких, як правило, пісна вечеря не обходиться. Квасоля: 25 гривень за літр, 13 за півлітра. А от на гриби ціни таки зросли. Опеньки пан Василь збирав сам, каже, цьогоріч було мало. Також пропонує і білі гриби із Закарпаття. Така торбинка опеньок чи білих грибів обійдеться вам у 20 гривень.
Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Тернополя та області.