Здорожчала майже на 30 відсотків. Йдеться про основу різдвяну страву – кутю. Цьогоріч ціни зросли практично на всі її складники. Скільки вартуватиме кутя цьогоріч? Та який найпопулярніший рецепт — дізнавалися наші журналісти.
Традиційно до куті дають яру або озиму варену пшеницю, мед, перетертий мак, цукор та горіхи. Усі ці інгредієнти можна знайти на тернопільському ринку. Ціни практично у всіх продавців одинакові. Кутя вартує — 20 гривень за літр, мак — по 35 гривень за склянку. За літр горішків треба віддати 80 гривень. Найдорожчий з складників – мед. За півлітри доведеться віддати приблизно 75 гривень.
На ринку можна знайти мед і дешевше. Тернополянин Михайло Василик має власну пасіку. Каже, перед Різдвом його фасує в маленькі баночки, щоб люди могли собі придбати скільки треба.
Загалом за всі складники куті ви заплатите приблизно 160 гривень. За 4 порції треба буде віддати близько 80 гривень. А минулого року така ж цількість куті вартувала 57 гривень.
Усі інгредієнти можна також купити і в магазинах. Тут вам зразу пропонують пакетований набір, де є крупа, родзинки, курага, подрібнений мак. Мед та горіхи треба додавати окремо. Вартує такий набір – 90 гривень. Після того придали все необхідне можна приступати і до приготування самої страви. Хитрощів тут не потрібно — зварити кашу, подрібнити горіхи, перетерти мак, додати мед і цукор, все перемішати. До речі, з приготуванням куті українці пов’язують чимало прикмет. Тай самих рецептів куті є чимало. Ще кілька десятків років тому – традиційно готували ЇЇ лише з кашею, медом та маком.
Про особливості приготування куті — у сюжеті.
Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Тернополя та області.