Тернопільщина жнивує. В області вже розпочали збір зернових і ріпаку. Як працюється аграріям і який урожай розраховують отримати цьогоріч? У поле навідалася наша знімальна група.
Отже, в Україні стартувала жнивна кампанія і Тернопільщина не виняток. У нас понад пів мільйона гектарів це ранні зернові культури і ріпак. У департаменті агропромислового розвитку запевняють, цього року до плідної роботи готові. Є і перші результати — більше 5-ти тисяч гектарів озимого ячменю вдалося зібрати протягом цих днів. Саме з цієї культури почали збір, інша – озимий ріпак.
Цьогоріч посівна площа зернових зменшилась. Але як відзначає директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОВА Володимир Стахів, наприкінці сезону експерти чекають таких же показників, як у попередні роки.
«Для Тернопільської області вже стала традицією це цифра 2,5 – 2,7 млн тонн виробництва зернових культур і майже 1 млн олійних культур. Десь прикидали ми, прораховували, та цифра збережеться при сприятливих погодних умовах», — каже Володимир Стахів.
Елеватори теж готові до зберігання зернових. Наразі там одночасно зможе лежати понад 2,5 млн тонн. Тим паче, їх ще добудовують.
А от те, що ускладнює роботу — війна, економічна ситуація, логістика. Але ж це не перший рік, коли роботи на полях ведуться в час війни, тому готові до всього. Наразі виникла проблема у збуті зібраних культур, тобто з логістикою. Але спеціалісти надіються, що зерновий коридор буде діяти.
І у приватних фермерських господарствах запевняють, проблем зі збором урожаю немає. Єдине, і це не новинка, не одночасне достигання багатьох культур. А це означає, що одну з них потрібно зібрати ще не зовсім сухою.
«У цьому році ми бачимо таке що, напевно, що ріпак, пшениця і ярий ячмінь будуть практично одночасно достигати. Відповідно, треба буде планувати з технікою, щоб якомога швидше його збирати», — пояснює помічник директора, механізатор Володимир Антонюк.
Пан Володимир вже 7 рік займається збором врожаю на Чернихівському фермерському господарстві. Каже, цьогоріч традиційно жнивну кампанію розпочали з ранніх культур, а саме озимого ячменю. Вже зібрали перші сто гектарів. Деталі — у сюжеті.
Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Тернополя та області.