Перший врожай динь і кавунів — вже на ринку. Наші журналісти дізналися звідки цьогоріч привозять ягоди для тернополян. Також поцікавилися у фахівців, чи є “хімія” в ранніх партіях баштанних.
Кавунів і динь на тернопільських ринках все більше, а ціни на них – нижчі. Якщо у березні просили 170 грн за кг, то зараз – 50-60. На диню ціна така ж.
Продавчиня Марія Гураль розповідає, що ягоди вже кілька років поспіль до Тернополя возять з-за кордону, зокрема з Туреччини. Через це покупців не зменшується, люди вже цікавляться кавунами та динями. Їх ще не багато, але це лише початок сезону і скоро “смугастих зелених” та жовтих ягід буде набагато більше.
Покупці переконані, що сезон цих ягід — серпень та вересень. А зараз і ціна висока, і в якості не впевнені. бояться що “хімічні”, та водночас, багато самостійно вирощують та споживають вже домашні ягоди.
Продавці боязнь людей розуміють, але переконують – мають усі документи про те, що ягоди перевірені. Адже перед тим як потрапити на прилавки, кавуни та дині проходять лабораторії. Їх перевіряють на вміст нітратів та якість.
“Хочу сказати, що якщо зараз вміст нітратів, наприклад, для кавунів — 60 мг на кілограм, то при дослідженні там буває тільки половина норми 35 мг на кілограм. Тому що там менше застосовується вмісні сполуки. Аграрії інші препарати росту дають і ми не вловлюємо тих нітратів”, — відзначає завідувач ветеринарно-санітарної лабораторії ТОВ “Тернопільський міський ринок” Євген Сенчак.
Споживати зараз “смугасті зелені” та жовті ягоди радять по трошки, не наїдатися. Тому що організм ще не привик і речовини, які дають для росту ягоди, можуть погано сприйматися організмом. Більше — у сюжеті.
Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Тернополя та області.